5G în România: cum va ajuta economia națională și va crea locuri de muncă

de: Alexandru Puiu
11 08. 2020

În timp ce foarte mulți oameni și-au creat o sumedenie de conspirații în jurul tehnologiei 5G, adoptarea ei va veni cu beneficii semnificative pentru economia românească.

Pe lângă faptul că românii au parte de niște viteze de internet foarte rapide, țara noastră se află printre primele și când vine vorba de implementarea comunicațiilor prin 5G. Dacă totul merge bine, disponibilitatea la scară largă a noii tehnologii va avea un impact strategic, economic și sociale pe termen lung pentru România, în opinia lui Alex Borcea, președinte ARIES (Asociața Română pentru Industria Electronică și Software).

În practică, dincolo de beneficiile pentru persoanele fizice, 5G va facilita tranziția la Industria 4.0, pentru stimularea competitivității economiei autohtone în raport cu întreaga Uniune Europeană. Conform documentului Strategiei 5G pentru România, implementarea noii infrastructuri de comunicații va genera venituri de peste 4,7 miliarde de euro pentru țara noastră. Mai importantă decât atât este însă crearea a peste 250.000 de locuri de muncă pe întregul teritoriu al țării.

În plus, pentru că face parte din Comunitate, România ar putea beneficia de efectul la nivelul UE, în valoare totală de de 62,5 mld. EUR pe an, pe care tehnologia 5G îl poate aduce în diferite sectoare industriale, inclusiv în domeniul auto, al transporturilor, al utilităților și cel al sănătății.

Partea bună este că, spre deosebire de multe alte domenii, România a conștientizat acest potențial prin adopția timpurie a sistemelor 5G în principalele zone urbane. Au urmat autostrăzile, căile ferate modernizate, porturile, aeroporturile internaționale și parcurile industriale de pe teritoriul țării noastre.

”Pe lângă reglementările simplificate privind construirea infrastructurii, accesarea și alocarea spectrului, este important să se permită și să se promoveze o colaborare deschisă în domeniul tehnologiei și al afacerilor între autoritățile de reglementare, operatorii de telecomunicații, furnizorii de rețele și dispozitive, furnizorii de servicii și actorii din industriile verticale.”, atrage atenția oficialul ARIES.